vineri, 18 aprilie 2014

Bebeti si evolutia jucariilor

Toti copiii se joaca, dar putini se intreaba: cand or fi aparut jucariile? Intotdeauna jucariile au fost la fel? Copiii nu se prea gandesc la aceste lucruri. De aceea, va propun o excursie in lumea minunata a jucariilor ; iubite ata de de parinti cat si de copii!
Copiii incep sa se joace pe la un an si jumatate atunci deosebesc joaca de alte activitati. Au nevoie sa se joace ca sa se dezvolte sanatos si frumos. Prin joaca isi modeleaza o lume proprie, aflata intre lumea reala şi cea imaginara, modelata dupa nevoile lor sufletesti. Acolo scapa de constrangerile lumii reale pana cresc mari. Folosind jucariile, copiii descopera lumea in care traiesc si regulile ei, propriul corp, cauzele si efectele unor actiuni, pregatindu-se sa traiasca intre oameni.




Ce spun arheologii?
S-au gasit jucarii in temple si orase stravechi. Pe valea Indusului s-au descoperit carucioare, jucarii de suflat in forma de pasari, maimute si jucarii care alunecau pe un lant. O tabla de joc sumeriana (aprox. 2.600 I.Hr.) a fost gasita in Ur. In frescele egiptene apar oameni jucandu-se. In Grecia sunt vase pictate cu Ahile şi Ajax, jucand un fel de table. In Egiptul antic  copiii aveau papusi cu maini mobile, din piatra, lut ars sau lemn. Dar, in vremuri stravechi, nu numai copiii se jucau, ci si oamenii mari!
Primele jucarii au fost facute din ce au avut la indemana: piatra, lemn, lut, frunze, nuiele, panza, lana, stiuleti de porumb, os, pene, pluta, ceara, fildes, rafie, frunze de palmier, trestie de bambus si hartie.
Despre copiii din Occident
In Occident, pana la sfarsitul secolului al XVI-lea, copilaria era considerata o varsta a neimplinirii. Ea dura de la nastere pana la trei ani, cand copilul invata sa mearga si sa se hraneasca. Dupa aceasta varsta, era considerat un adult neimplinit si parintii se straduiau sa-l faca sa creasca repede. Mai aveau atunci copiii timp de joaca? Da, caci si adultii se jucau foarte mult! Aceasta dauna productivitatii muncii si unii au incercat sa interzica jocurile. Abia incepand cu secolul al XVII-lea, cand se dezvolta mestesugurile si apoi industria, oamenii incep sa munceasca din greu si nu mai au timp de jocuri. Copiii nu pot munci alaturi de parintii lor si sunt lasati sa se joace…
In tarile protestante, toti trebuiau sa munceasca, chiar si copiii, ca sa se mantuiasca, si jocul a fost interzis. Abia spre sfarsitul secolului al XIX-lea a fost interzisa  munca copiilor in fabrici, iar copiii au primit dreptul de a se juca.
Pe masura ce copiii au devenit importanti in ochii celor mari, au devenit importante si jucariile lor. Au aparut, cu timpul, ateliere mestesugaresti unde se fabricau manual papusi din lemn, ghips, portelan sau din ceara, cu par implantat cu migala, cu haine si accesorii din matase si piele naturala. Dar erau numai pentru cei bogati…
De atunci, lucrurile s-au schimbat simtitor. Pentru ca joaca este importanta pentru educatia copiilor, adultii le daruiesc tot felul de jucarii, fabricate din plastic: papusi, jocuri de constructie, masinute,  soldatei si figurine, avioane si vaporase, puzzle-uri si animalute din plus.Eu in schimb i-as oferi fiicei mele cele mai frumoase jucarii ecologice cu un design spectaculos , bine gandite si lucrate de mesteri tamplari,realizate de Bebeti  , in fabrici bine dotate la standarde europene.
Dar la noi?
Daca o sa va intrebati parintii si bunicii cum se jucau, veti descoperi jucarii strasnice! Copiii se jucau, ca si voi, mai tot timpul. Dar, pana la sfarsitul secolului al XIX-lea si oamenii mari se jucau  in zilele de sarbatoare, pe pajistile de la marginea satului cu mingea.
In Ardeal, la sfarsitul secolului al XIX-lea  baietii faceau mingi din par de vaca sau de cal. Tesalau animalele vara, cand naparleau, spalau bine parul cu apa si il faceau ghemotoc. Odata uscat, mingea era gata! Altii isi faceau minge din carpe vechi, infasurate si stranse bine, sa nu se desfaca.
Se jucau mult si parintii si copiii cu multa ardoare. 
Multi copii ridicau toamna pe maidane zmeie, luandu-se apoi la intrecere. Cel care era cel mai indemanatic dobora zmeiele celorlalti copii.
Primavara, copiii isi faceau jucarii vii din bondari! Ii prindeau cu ajutorul unor betisoare cu varful acoperit de clei de copac, apoi ii legau cu o ata lunga si le dadeau drumul. Bondarii se ridicau in zbor iar copiii alergau dupa ei, tinand bine de ata  sa nu le scape…
Cu ce se mai jucau baietii? Cu cercul, cu fluiere din salcie sau cu viori din coceni de porumb, cu cai din lemn, dar si puscoace din lemn de soc, cu gloante din ghemotoace de canepa, cu titireze facute din fuse vechi si cate si mai cate… Iar fetele, cu papusi de carpa…




In 2014 din pacate doar o parte din parintii din Romania constientizeaza ca lumea trebuie sa ramana vesela si colorata.
Felicitari tuturor parintilor care au optat pentru jucariile fabricate din materiale 100% naturale, pictate in culori ecologice pe baza de apa si testate in laboratoare speciale.


Felicit  Bebeti  pentru campania "Jucaria joaca un rol important in viata unui copil" si pentru posibilitatea de a ne exprima public un punct de vedere legat de responsabilitatea si dragostea fata de copiii nostri prin alegerea inteleapta de a oferi ingerasilor nostrii  jucarii care ofera lumii o permanenta pata de culoare si veselie. Bebeti aduce lumea la piciorusele copiilor , o face mica si colorata cat sa incapa in doua manute! Bebeti ne ofera totodata o paleta larga de jucarii pentru toate varstele!
Pentru nou nascuti la Bebeti puteti gasi clipsuri si inele,lantisoare pentru carucioare si lantisoare pentru suzete.



Din gama jucarii din lemn educative oferite de Bebeti va fac cunoscute puzzle-urile din lemn, seturile de constructie si jucariile de indemanare,excelente pentru dezvoltarea imaginatiei si creativitatii copiilor nostri.





La Bebeti putem gasi, spre deliciul nazdravanilor nostri si jucarii din lemn cu roti (de impins sau de tras), jucarii din lemn utile la miscare (ajutoare la mers pentru copii din lemn, balansoare din lemn si biciclete din lemn),articole decorative din lemn, lumea in miniatura si lumea papusilor.


Pe langa ideea de business Bebeti doreste sa ajute comunitatea si in mod special parintii care au copii cu nevoi speciale. Acesta este motivul pentru care Primul Magazin de jucarii din lemn Bebeti s-a lansat intr-un eveniment caritabil la Craiova, organizat de asociatia Acces in data de 10 aprilie 2014,la Filarmonica Oltenia, ora 19:00. 

  Am răspuns provocarii concursului lansat de  Blogal Initiative Craiova, oferit de Magazinul  Bebeti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu