vineri, 18 aprilie 2014

Distractia pe vremea mea!

   Din cele mai vechi timpuri, jucariile au facut deliciul copiilor si au fost considerate esentiale pentru dezvoltarea copilului. Odata cu dezvoltarea umanitatii si a industrializarii, jucariile au capatat si alte valente, precum cea comerciala. Oferta magazinelor de profil depaseste de multe ori imaginatia unui adult: papusi care plang, rad, cer de mancare, masini de tuns iarba, bormasini, animale de plus care se gudura si raspund atunci cand sunt chemate, iar lista poate continua ...
        Am tot vorbit mult si cu nostalgie in ultima perioada despre jucariile copilariei mele... La fel de dragi sunt insa si jocurile de cand eram eu copila, jocurile generatiei anilor 90', jocuri pe care multi dintre noi cu siguranta nu le-am uitat si in cele din urma nu reuseam niciodata sa ne plictisim a le mai juca.Acum sunt mama unei fetite superbe de doar 10 luni si peste putin timp (spun doar "putin" pentru  ca timpul se scurge extraordinar de repede) mi-ar face placere sa-i dezvalui propriei mele printese cat de ingenioase si distractive erau jocurile si jucariile generatiei mele...jocuri pe care i le voi face cunoscute in ciuda prezentului si a tehnologiei din ce in ce mai avansate...
       Sunt convinsa ca multora dintre cei care vor citi acest articol le voi rapi un zambet si-si vor aminti cu nostalgie despre jocurile copilariei mele.

Jocul de-a "Baba-Oarba" .Un copil, legat la ochi, trebuia să-l prinda pe alt copil, dintre cei care alergau si scoteau tipete de recunoastere in jurul lui. Cel prins era la randul lui legat la ochi si jocul continua.



 Avionul confectionat din hartie, prin indoiri succesive ingenioase, era jucaria realizata manual pe care o aruncam in vazduh si zbura lin, in cercuri din ce in ce mai joase. Dupa ce ateriza, era aruncat din nou in aer, operatia repetandu-se pana cand hartia se deteriora.
       Baloanele de sapun pe atunci le realizam din apa si sapun dizolvat si  inmuiam in solutia astfel obţinuta capatul unui pai sau al unei tevi subtiri de hartie, apoi, sufland in celalalt capat, se lansau in aer balonase usoare, lent-plutitoare, cu irizatii de curcubeu. 



        Baza. Un copil statea cu o mana intinsa la spate, ne apropiam de el tip-til  mai multi si ca sa-l derutam, bazaiam toti, in timp ce unul dintre noi il loveam repede peste palma. Daca ghicea cine anume il lovise, copilul care fusese baza era inlocuit de cel identificat de el. 
        Omul de zapada. Construiam din zapada adunata prin rostogolirea unui prim bulgare care, cu fiecare miscare, devenea tot mai mare. Omul de zapada il completam cu o matura scalciata drept mana, un morcov drept nas si o oala veche drept caciula. 
       Prastia. Arma copilariei mele, invatasem de la bunic s-o alcatuiesc dintr-o creanga in forma de Y taiata dintr-un copac, o guma legata de cele doua brate si un petec de piele prins la mijlocul gumei. In acest "pat" de piele puneam o pietricica si, prin intinderea gumei si eliberarea ei brusca, pietricica o aruncam pana foarte departe.
       Vioara. Dintr-un cocean de porumb desprindeam patru "corzi", le asiguram sustinerea cu o scandura mica din lemn. La atingere, corzile emiteau sunete placute. 



Zmeul il  confectionam din hartie si sindrila si avea zbarnaitori. Cand il inaltam in vazduh, ni se trimiteau "telegrame" (hartii gaurite, care alunecau pe sfoara in sus impinse de curenti de aer).
             Cand eram copil, viata imi era plina de culoare, veselie si inocenta. Copilaria pentru mine insemna: sa sar sotronul, sa ma joc de-a v-ati ascunselea sau de-a hotii si vardistii, sa fac cornete si sa le suflu prin tevi de pvc, sa sar coarda sau elasticul, sa trag cu prastia, sa "bat mingea" in spatele blocului, sa joc leapsa sau „lapte gros”, sa ma lupt, eu, muschetar, cu oamenii cardinalului, sau eu, romanca, cu nemtii, sau eu, daca, cu romanii. Pe vremea aceea, calculatorul insemna cel mult un abac, iar la televizor ma uitam doar cateva minute, seara, cand asteptam, cu sufletul la gura, desenele animate cu Tom si Jerry sau Sandibel. In rest ma mai jucam afara cu prietenii "fete,filme sau baieti, melodii sau cantareti", "tara-tara vrem ostasi!" si "1,2,3 la perete stai!" . Mi-aduc cu drag aminte ca ma bucuram de fiecare papadie pe care o gaseam, faceam competitii intregi de suflat in papadie si nu reuseam niciodata sa ne plictisim de jocurile in aer liber, jocuri care in cele din urma reuseau extraordinar de bine sa ne dezvolte abilitatile de comunicare si socializare plus spiritul de competitie.



Cand era frig sau ploua bunicul ne aduna in casa sa jucam sah si table.Sahul este unul dintre cele mai cunoscute si vechi jocuri din lume, din cauza modului de joc interactiv si  posibilitatilor de joc infinite.Chiar daca tehnologia domina cu pasi repezi lumea, sahul a continuat sa fie iubit in toata lumea, find cel mai popular joc, el reprezentand mai mult decat un sport al mintii.



Multi dintre parinti stiu ca jucaria joaca un rol extrem de important in dezvoltarea propriilor copii dar mai ales ca acestea trebuie sa respecte anumite  conditii de calitate si siguranta pentru a nu afecta sanatatea copiilor in timp. "Pentru copii, lumea trebuie sa ramana vesnic vesela, curata si colorata" este o campanie realizata de Bebeti care ne reaminteste de copilarie si ne face sa constientizam importanta jucariilor inovative si confectionate din materiale ecologice de cea mai buna calitate, cu un design spectaculos, o parte dintre ele produse chiar la noi in tara, fara a ne mai determina sa apelam la jucariile de import. Pentru necunoscatori, bucurati-va din plin! De curant tocmai a avut loc lansarea intr-un eveniment caritabil la Craiova a primului Magazin de Jucarii din Lemn Bebeti , lansare ce a fost organizata de Asociatia ACCES, in data de 10 aprilie 2014 la Filarmonica Oltenia, ora 19:00.




Multumesc din suflet celor de la  Bebeti pentru sansa oferita de a raspunde acestei provocari, dar mai ales pentru faptul ca au reusit sa aduca un zambet pe buzele tuturor copiilor dar totodata si ale parintilor.

 Am răspuns provocarii concursului lansat de  Blogal Initiative Craiova, oferit de Magazinul  Bebeti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu